Класифікація чеського пива

Згідно з указом Міністерства землеробства Чеської республіки (Vyhláška č. 248/2018), повністю змінена класифікація 1997 року, згідно з якою навіть пиво верхового бродіння початковій щільністю 11 – 12,99% називалося лежак, що вносило непорозуміння серед споживачів, коли APA, IPA або Weizen пивоварні були зобов’язані маркувати як Ležák. Класифікація пива в Чехії служить в тому числі і для розрахунку пивоварнями непрямого податку на зварене пиво (аналог акцизного збору). Детальніше розберемо принципові положення нової класифікації чеського пива.

Згідно з указом, під пивом розуміється пінний напій вироблений бродінням сусла, приготованого з солоду, води, обробленого або необробленого хмелю або хмелеві виробків, який внаслідок процесу бродіння містить не тільки спирт і вуглекислоту, а й певну кількість несброженного екстракту; солод можна до 1/3 третини загального обсягу екстракту замінити цукром, несоложеною сировиною або рисом; у ароматизованих пів обсяг алкоголю може бути підвищений шляхом додавання алкогольних напоїв. При цьому, під типом або стилем пива розуміється позначення звичного способу виробництва і сировинної бази, згідно з технологічними процесами, використовуваними в традиційних регіонах виробництва, відповідно до очікувань споживачів.Світлим називається пиво зварене переважно зі світлих солодів. Темним і напівтемним називається пиво, зварене з темних солодів, солодов карамельних і кольорових, змішаних з світлим солодом. Різаним пивом вважається пиво отримане змішуванням світлих і темних пів при розливі.В цілому, все пиво розділене на такі групи:

В цілому, все пиво розділене на такі групи:

1) Stolní – пиво з щільністю початкового сусла до 6% включно;

2) Výčepní – пиво з щільністю початкового сусла 7 – 10,99%;

3) Ležák – пиво низового бродіння, з щільністю початкового сусла 11 – 12,99%;

4) Plne – пиво верхового бродіння, з щільністю початкового сусла 11 – 12,99%;

5) Silne – пиво з щільністю початкового сусла 13% і вище;

6) Nizkoalkoholické – пиво, з об’ємом алкоголю 0,5 – 1,2%;

7) Nealkoholické – пиво, з об’ємом алкоголю до 0,5%;

8) Pivo z jiných obilovin – пиво, що містить в засипу не менше 1/3 зернових культур, відмінних від ячменю;

9) Kvasnicové – пиво, вироблене додаванням чистих дріжджових культур або частини збродженого сусла в готове пиво;

10) Ochucené – пиво вироблене методом додавання ароматизаторів, продуктів або сировини з власним ароматом або алкогольних напоїв; обсяг алкоголю отриманих з таких напоїв не може перевищувати обсяг алкоголю в вихідному пиві;

11) Nápoj na bázi piva – зброджених солодовий напій або змішаний напій з пива або атиповий пивний напій;

а) Kvašený sladový nápoj (зброджених солодовий напій) – напій, приготований з сусла пивоварної технологією, який може бути ароматизований;

б) Míchaný nápoj z piva (змішаний напій з пива) – напій, вироблений змішуванням пива з безалкогольним напоєм або з концентратом для приготування безалкогольних напоїв;

в) Atypický pivní nápoj (атиповий пивний напій) – напій на базі пиві з модифікованою часткою солоду або модифікованим способом бродіння.

Джерело: pivoman.su

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *