Як Pilsner підкорював світ

У багатьох з нас, ймовірно, було кілька сортів пива, які нам не подобалися. Це саме те, що сталося в регіоні, тепер відомому як Пльзень, Чеська Республіка, в 1839 році, і громадяни зробили щось драматичне, що призвело до створення першого пива Pilsner. Стиль пива продовжував би завойовувати світ, назавжди змінюючи погляди тих, хто п’є пиво.

Що таке Пілснер?

З  того часу, як пиво було вперше зварене, воно представляло собою темну каламутну рідину, часто споживану через соломинку, щоб потрапити під плаваючий осад. Злиття обставин проклало шлях пивоварів в Чехії до розробки першого свіжого, чистого, блідого Пілснерівського лагера. Одним з найбільш помітних явищ стало розвиток нових технологій відсушування солоду, які недавно були розроблені у Великобританії, для виробництва слабо забарвленого солоду і створення нових лагерних дріжджів.

Винахідник Boston Beer – Джим Кох каже: Пілснер репрезентує найвищу ступінь мистецтва пивоваріння – (подяка: BOSTON BEER CO.)

Чеській Пілснер блідо-золотистого кольору зі значною ємністю, але збалансованим солодовим і хмельовим характером. Вони спокусливо складні, але освіжаючи і досить легко п’ються. Класичні Pilsner виготовляються зі світлого солоду Pilsner, благородного хмелю Saaz і Hallertau і дріжджів Pilsner нижнього бродіння. Вони мають рівень алкоголю 4,2-5,8 відсотка.

Джим Кох, засновник і пивовар Boston Beer, дає більш поетичний опис: «Пілснер, якщо його варити правильно, прекрасно збалансований. Ключові атрибути цього стилю – тіло, солодкість, гіркота і прянощі – все це буде в повній гармонії, і жоден аромат не буде перевершувати інших », – говорить він. «Pilsner репрезентує високе мистецтво пивоваріння, і, коли все зроблено правильно, це шедевр, дуже схожий на посмішку Мона Лізи».

Стиль настільки особливий для нього, що він створив Noble Pils в якості подарунка на весілля своєї дочки.

Як розвивався стиль Pilsner

На початку 19-го століття якість пива в Європі була низькою, а стандарти широко варіювалися. У Пльзені якість досягла мінімуму, і опилі мешканці підняли заколот, виливши на вулицю перед мерією 36 діжок міського пива.

Громадяни вирішили почати з нуля, побудувати новий сучасний пивоварний завод з новітніми технологіями і найняти нового пивовара. У 1839 році, розуміючи, що в той час в Баварії вироблялося найкраще пиво, місто найняло двох баварців: будівельника/архітектора на ім’я Мартін Стельцер і головного пивовара Йозефа Гролла.

Стельцер, відомий 24-річний будівельник з Пльзеня, ніколи раніше не будував пивоварню. Він відвідав пивоварні заводи по всій Баварії і Європі, щоб зрозуміти новітні технології. Пізніше він став відомим дизайнером броварень. Стельцер побудував новий пивоварний завод на річці Радбуза, на якій були піщанкові скали для зручного риття глибоких тунелів для організації лагерного бродіння та доступ до глибоких водоносних горизонтів для подачі м’якої, та трохи мінералізованної води.

Гролл виріс в місті Вільсхофен в нижній Баварії, де його батько керував пивоварнею і довгий час експериментував з різними рецептами приготування знаменитих баварських лагерів. Гролл також відвідував пивоварні заводи і вивчив новітні технології солодження, особливо у британських солодовен, перед тим як варити в Пльзені.

Замість того, щоб використовувати стандартні темніші солода того часу, йому вдалося висушити солод, настільки блідим, що він виготовив напій золотистого відтінку. Також він використовував велику кількість знаменитого жатецького благородного хмелю, дріжджі нижнього бродіння, м’яку місцеву артезіанську воду і печерний лагерний метод бродіння, щоб зробити бліде, чисте і м’яке Плзенське пиво. Гролл вперше представив його жителям міста Пльзень 4 жовтня 1842 року на ринку Св. Мартіна. Пиво стало сенсацію, так як такого світло – золотого варива ніколи раніше не бачили. Рецепт залишається відносно незмінним й до сьогодні.

Пілснер розвивається і завойовує світ

Чудовий золотий напій швидко поширився в прилеглі райони, де була така ж м’яка вода і доступ до полів Жатецького хмелю. Стиль швидко став відомий як Богемський Пілснер (тепер також називається Чеський Пілснер) і незабаром став популярним за кордоном в Баварії, яка мала доступ до такої ж м’якої води і дещо схожим баварським благородним хмелем.

Зростання залізниць в Європі і поява холодильного обладнання поширили популярність Пілзнерів в північній Німеччині і по всій Європі, де стиль був змінений відповідно з місцевими пивоварними традиціями. У північній Німеччині адаптація призвела до більш гіркої і менш солодкої версії через більш високий рівень сульфату у воді. Богемські версії мають тенденцію бути більш м’якими по гіркоті, солодовими і з більш легким хмельовим характером.

Пізніше Пілзнери поширилися в новому світі з німецькими іммігрантами, які принесли з собою рецепти і дріжді для свого улюбленого пива. Вони не розуміли, що американський шестирядний ячмінь сильно відрізнявся від їх традиційного європейського дворядного ячменю. Творчі пивовари розробили аналогічний Пілзнер, додавши кукурудзу до рецепту. Цей стиль, який пивоварні заводи взагалі припинили виробляти під час “Сухого Закону”, тепер виготовляється головним чином домашніми пивоварами і називається Post – Prohibition Lager (Після – Досухозаконний лагер) Деякі крафтові пивовари, включаючи Crux Fermentation Project, також іноді варять цей стиль.

Контракт Йозефа Гролл з Pilsen Bürgerbrauerei був дуже коротким і закінчився в квітні 1845 року, після чого він повернувся на пивоварню свого батька в Вільсхофене, яку він пізніше успадкував. Коли Гролл помер в 1887 році, він, ймовірно, так і не усвідомив, яку величезну революцію він створив в пивному світі.

Хороші Пілзнери важко варити

Пивовари, схоже, згодні з тим, що зробити Pilsner складніше, ніж варити більшість інших стилів.

«Ти оголений», – вважає Ларрі Сидор, співзасновник і майстер-пивовар Crux Fermentation Project. «Бережись всього. Тут багато мінних полів. Не дивіться на календар або вартість компонентів. ”

«Потрібний час, щоб удосконалити хороший Pilsner», – каже Флоріан Куплент, головний пивовар, який пройшов навчання в Німеччині, президент Urban Chestnut Brewing, пивоварного заводу, який випускає шість різних Пілзнерів.

Метт Брайнілдсон, пивовар і партнер Firestone Walker, виробника Pivo Pilsner, говорить нам: «Лагерні дріжджі набагато більш темпераментні, ніж елеві».

Інші пивовари погоджуються, що необхідно приділяти пильну увагу деталям, включаючи інгредієнти, і що менше можливостей приховати будь-які помилки.

«Ми звертаємо увагу на хміль у Пілснер і особливо на вибір хмелю», – пояснює Рон Барчет, президент і пивовар Victory Brewing.

Пивовари люблять Пілснер

Пілснер можливо й складно зробити, але маленькі пивовари Америки говорять, що їм подобається цей виклик.

«Пивовари люблять пиво Pilsner», – каже Брайнілдсон. «Здається, кожен хороший пивовар робить Pils». Він вважає, що «багато недосліджених територій в лагері, які очікують дослідження»

«Чому я варю Пілснер? Мені подобається веселитися, – жартує Сидор. «Якщо серйозно, я насолоджуюся мистецтвом і наукою Пілзнерів. Це все одно що стрибнути в свій «Шеві» 57-го і покататися ».

ROGUE ALES ВИКОРИСТОВУЄ Floor Malting ПРОЦЕС, ОСОЛОДЖУВАННЯ НА ПОЛУ, ДУЖЕ СКЛАДНИЙ ТА ТРУДОЄМНИЙ ПРОЦЕС, ТРАДИЦІЙНО САМЕ ТАКИЙ СОЛОД ВИКОРИСТОВУЮТЬ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА КЛАСИЧНИХ ЧЕСЬКИХ ПІЛЗНЕРІВ, САМЕ ЦЕЙ СОЛОД НАДАЄ ПІЛСНЕРУ ЙОГО БАГАТСТВО ТА КОМПЛЕКСНІСТЬ

Так популярні, як IPA?

Індустрія крафтового пива продовжує розвиватися, і пивовари постійно змінюють стилі, щоб викликати інтерес у тих, хто п’є. І оскільки пивовари створюють звертають увагу на стиль Pilsner, любителі пива відповідають. Сидор повідомляє, що Crux Pilz продається так добре, що він знаходиться в гонці з їх IPA в якості лідера продажів.

«Я очікую побачити вибух в стилі Пілснер», – стверджує він. «Люди почнуть працювати з різними сортами хмелю і солоду і досліджувати стиль».

Оскар Блюз має успішний приклад зі своїм “Mama’s Lil Yella Pils”. Голова пивоварної компанії Тім Метьюз каже: «Пілснери стануть партнерами IPA. Буде багато способів прийняти пристрасть до хмелю і перенести її в стиль Pilsner, при цьому використовуючи тільки благородний хміль ».

Ми можемо побачити й інші пілснер – експерименти, як, наприклад, майбутній Rogue Ales’ – Yellow Snow Pilsner, який буде зварений з додаванням Орегонської ялини

Переклад для Pivninoviny – оригінальна стаття – https://www.craftbeer.com/author/brews_brothers для craftbeer.com

Усі фото взяті з сайту craftbeer.com



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *